Ako sa na Vianoce nezblázniť!

source: pinterest.com
SK: Vianoce - sviatky pokoja, ako ich zvykneme volať sa často zvyknú zvrhnúť do stresu v čistej podobe. Je jasne, že chceme všetko naraz, všetko dokonale a hlavne všetko včas. Treba mať napečene dokonale medovníčky, k tomu ešte zopár druhov zákuskov, ktore budú lahodiť oku aj jazyku. Treba mať všade dokonalý poriadok (čo na tom, že Vám ho po uprataní deti ešte 2Ox znovu rozhádžu). Treba mať nádherný stromček, krásne dekorácie, pokiaľ možno handmade a hlavne treba mať dokonale darčeky. A keď toto všetko máte nezabúdajte na ten pokoj a vianočnú náladu a aj napriek chorobe, či únave sa nezabudnite vždy usmievať! No a ako sa teraz má človek na Vianoce nezblázniť?
Priznajme si nieje to jednoduche, občas aj nemožne. Ak sa nezbláznite z príprav, tak potom z ľudí okolo seba, lebo vždy sa nájde niekto, kto sa z Vianoc celkom určite zblázni a ako vieme tieto veci sú prudko nákazlive. Ono nieje ani drave byť umelo neustále happy a v ,,pokoji,, ked okolo sa to len tak hemží stresovými potvorkami. 
Ale pár vecí môže predsa len pomôc aby sme z vianoc vyviazlli bez újmy:

1. Uvedom sa! 
Treba si uvedomiť, že vianoce sú síce výminočne, ale v prvom rade je to len ďalší deň, ako každý iný. (Toto si uvedomia hlavne tý, ktorý ešte aj 24. musia byť v práci - ja to našťastie niesom - aj keď moja práce je senzačná :)) Treba si uvedomiť, že Vianoce sú o veľa veciach, láska, porozumenie ..., ale určite nie o tom aby si mal/a napečených 3O druhov koláčikov.

2. Neidealizuj!
My ľudia a hlavne my ženy máme tendenciu veci si prikrášľovať. Idealizujeme si veci a očakávame, že všetko bude dokonale. Na to sa dá povedať iba jedno. Prd bude dokonale! A hlavne ak toho chceš mať dokonaleho tak veľa. Teória pravdepodobnosti jednoznačne tvrdí, že sa skrátka musí minimálne jedna vec posrať. Takže je dobre s tým skrátka počítať dopredu. A možno ťa tieto vianoce nakoniec v dobrom prekvapia (len to hlavne nečakaj).

3. Spomal!
Ono sa to ľahko povie, ale keď toho chceš stihnúť toľko a bez ničoho z toho sa tvoje vianoce nazaobídu! Ale naozaj? Stalo by sa niečo keby nebolo dokonale upratane a miesto toho aby boli všetky veci na svojom miest to len na poslednú chvíľu hodíš do skríň, kde nebude ten bordel vidno? Alebo by ti niekto neodpustil ak by si mala miesto dokonale nazdobených medovníkov len pár jemne pripečených? Svet sa neprestane točiť, kapre nezačnú rozprávať ani babka nezačne tancovať disco keď neurobíš všetko čo ,,by sa malo,,. Takže klídek pohodička, navlečieme sa do trička a ide sa vegetiť :)

source: pinterest.com
4. Spríjemňuj!
Tieto vianoce už som si prečítala kopec článkov o tom ako to v deň D vraj vyzerá. Ako si ho vedia ľudia v pokoji užiť. Všetko už majú dopredu nachystane, a už iba relaxujú a pozerajú filmy. No tak toto platilo keď som mala takých 15 (aj to len možno). Možno to tak naozaj niekto má, ale aj tak skôr verím tomu, že by to tak viac chceli mať ako, že to tak naozaj majú. Väčšina ľudí podľa mňa ešte tesne pred večerou nervózne pobehuje a hľadá čo ešte zabudol a kde čo ešte spratať nech nieje okolo bordel čo zostal zo smaženia ryby. Nechce sa mi veriť, že v ten osudný deň bude čas na všetky filmy, ale vyber si aspoň ten jeden naj a sadni si k tej svetelnej krabici a nechaj nech sa tú chvíľu stresuje zatiaľ nieko iný. A Keď už si vyberieš tú svoju chvíľku na relax, robte veci, ktor ešte treba spolu. Skús si to zmeniť nejak na zábavu. Napríklad si skúste všetko zdokumentovať vtipnými fotkami. Ak sa nezasmejet pri ich robení, pri ich pozeraní je smiechový záchvat zaručený. A ešte jeden tip: Nájdi si čas na čas. Aj králik s klobúčnikom by ti povedali, že čaj je dobrý na nervi a ohmatkať si teplú šálku s voňavím čajom je neuveriteľne upokojujúce.

 5. Usmievaj sa!
Ale iba ak máš prečo. Byť za každú cenu šťastná iba preto lebo na vianoce sa to patrí sa už nenosí. Mám skúsenosť, že vianoce ani nemôžu byť vianoce ak si niekto (najčastejčie ja :D) poriadn nepoplače. Veď sú to aj sviatky sentimentu a spomienok na blízkych, ktorý tu s nami nemôžu byť. A okrem toho ak je všade okolo dobrá vianočná nálada priam to láka trochu si poplakať. Ale jedna dobrá správa: heslo Po plači prichádza smiech nieje len fráza a zaručene funguje. Takže dotoho, nesil sa do niečoho čo necítiš, práve naopak nechaj nech emócie vyplávajú von. Máš na to nárok, a hlavne cez vianoce!

Tak toto je fakt ,,crazy,,  zdobiť ešte aj kocky cukru, ale rozkošne to je, to je fakt. Len aby sme sa potom netváry ako táto cute slečinka :)
source: pinterest.com
6. Plánuj!
Je dobre si urobiť plány a rzdeliť si čas, tak aby sa stihlo všetko. Len treba rozdelovať triezvo a nepresviedčať samú seba, že urobiť zemiakový šalát stihneš za pol hodinu a meditým, že si ešte stihneš pozrieť Mrázika. Rozumne plány sú fajn a môžu ti pomôcť aby sa nestalo to, že najskôr budeš po dome poletovať ako veverička na kofeinovom dopingu a potom, sa zo sklamaním, že nič aj tak nestíhaš nezrútiš niekde na kope pádla, ktore si ešte nestihla poprať!

7. Nedodržiavaj!
Plány si naozaj skvele, ale ako som už hovorila v bode 2. nešakaj, že ti výdu presne podľa predstáv. Na plánoch je predsa najlepšie to, že sa nemusia vždy dodržať. Takže sa nedrž presne plánu, ale si pekne prispôsob podľa toho čo sa ti práve vtedyprihodí. Nemôžeš predsa dopredu vedieť či sa ti na dom zrovna vtedy nezrúti letadlo, alebo či si všetci nedolámete nohy. To dúfajme teda nie (jasne, že preháňam), iba treba počítať s faktorom nepredvídateľných okolností a nenechať sa nimi vyviesť z miery.

 Pointa je v tom sa na všetko vykašlať a spomaliť. Neirešiť ak niečo nevýde a hlavne si všímať to dobre a to čo sa podarilo miesto toho čo sa skrátka posralo.

EN: Sorry, but this article is too long for translation by my (I am lazy). For translation click on translate button in the side menu.

Pekne, spokojne a hlavne nie nazbláznenie sviatky Vám želá:


2 komentáre:

  1. Krásně napsané, takovýto článek jsem dnes potřebovala, protože mám pocit, že se jinak z těch svátků opravdu zblázním :).

    Marketatrpisovska.blogspot.cz//LIFESTYLE BOOK

    OdpovedaťOdstrániť